W mojej pracy często borykam się z pacjentami z problemem nadwagi i otyłości a nadmierna konsumpcja słodyczy i produktów słodyczopodobnych jest w dzisiejszych czasach pospolitym problemem. Pośpiech, brak regularnych
posiłków, łatwy dostęp i niska cena powoduje, że jest to problem większości z nas, utrudniający dbanie o zdrowie i szczupłą sylwetkę. Najbardziej bolący bywa dla mnie obraz kobiety obwiniającej się, która jeszcze nie do końca rozumie psychologię związaną z powyższym zjawiskiem. Nie obwiniaj się!
Świadomość kilku błędów w naszej dotychczasowej diecie potrafi zdziałać cuda. I tak się dzieje w moim gabinecie. Zapominasz o słodyczach! i porzucasz myślenie, że je potrzebujesz.
Często mamy jednak ich zdrowszą wersję Legal cakes, czyli słodycze legalne na diecie!
Zapraszam do kontaktu
KONTAKT
Dowiedz się kiedy masz ochotę na słodycze i jak ją poskromić?
KIEDY MAMY OCHOTĘ NA SŁODYCZE ?
- kiedy mamy źle zbilansowane posiłki
- kiedy posiłki są nieregularne, z przerwą powyżej 4 godziny
- po pokarmach z dużą ilością ziemniaków, białego ryżu/makaronu, białego pieczywa, drobnych kasz, napojach słodzonych, owocowych sokach 100 % np. jabłkowy/pomarańczowy, dojrzałych owocach szczególnie winogrona, banan, po słodyczach
- kiedy występuje uzależnienie
- stres – kortyzol
- kiedy mamy Candidę, chorobę nadnerczy
- kiedy pojawia się chandra, smutek, zmęczenie
- wówczas gdy mamy niedobory witamin i składników mineralnych np. chromu
CO ZROBIĆ Z NADMIERNĄ OCHOTĄ NA SŁODYCZE W KILKU KROKACH
- pamiętaj o regularnych posiłkach co 3-4 h
- owoce połącz z naturalnymi źródłami tłuszczu np. migdały, orzechy włoskie, pestki dyni
- Twój dom niech pozostanie domem bez słodyczy
- unikaj przetworzonej żywności
- czytaj etykiety bo cukier niejedno ma imię np. syrop glukozowo-fruktozowy
- NIE rystrykcjom – odpuszczamy sobie 1 dzień w tygodniu dla słodyczy np. . sobota
- jedz dobrej jakości białko, najlepiej roślinne
- wysypiaj się !
- słodycze zamień na połączenie : morele niesiarkowane + migdały
- pozwól sobie raz na jakiś czas na 2-3 cząstki czekolady gorzkiej pow. 70 % . To świetne źródło magnezu!
Które z wymienionych problemów są Twoje?