Kutia Bożonarodzeniowa
Czego najbardziej potrzebujecie w te Święta ? oprócz spokoju, wyciszenia… bez pędu, chaosu, że muszę…. powinnam….
Dla mnie to tempo, z w o l n i o n e tempo i skupienie się na tu i teraz…
Na stole to natomiast Kutia.
Moja Kutia
…nie może jej zabraknąć na Świątecznym stole. Uwodzi ..SMAKIEM.

Poznaj kutię na bogato, bardzo BOGATO
. Jej smak…. te połączenie, składniki
chodzą za mną cały rok.


Składniki :
150 g ziaren orkiszu na kutię – 1 niepełna szklanka
( lub pęczaku )
ORKISZ/KASZA ORKISZOWA/PĘCZAK
160 g maku – 18 łyżek
300 ml napoju roślinnego (u mnie owsiane) lub krowiego –
1 i 1/2 szklanki
1 laska wanilii – ziarna
40 g pistacji opłukanych z soli – 2 garście
100 g migdałów – 2 duże garście
100 g orzechów włoskich – 2 duże garście
80 g moreli najlepiej niesiarkowanych – 10 szt
60 g rodzynek – 2 garście
60 g miodu naturalnego – 5 łyżek lub zdrowsza wersja ksylitol/erytrytol plus inulina-prebiotyk, dostaniecie w zielarsko medycznym, wygląda, smakuje jak cukier puder, idealna na diecie, – rozpuszczone w małej il. chłodnej wody.
Olejek z migdałów naturalny np. dr. Oetkier – 3 łyżeczki
60 g napoju roślinnego/mleka – 10 łyżek , który dodajemy na koniec*
Zapraszam do kontaktu
KONTAKT
Przygotowanie:
Wieczorem :
Ziarno orkiszu, dokładnie płuczemy, zalewamy chłodną wodą i pozostawiamy na noc. Rano ponownie płuczemy i gotujemy ok 20 min. do miękkości, pilnując żeby się nie rozgotował. Odlewamy wodę i studzimy.
Mak zalewamy gorącym napojem lub mlekiem i zostawiamy na noc. Rano odlewamy pozostałą ilość napoju/mleka i mielimy w maszynce /thermomixie.
Migdały zalewamy na noc ciepłą wodą , rano ściągamy skórki.
Rano :
Wszystkie orzechy siekamy, morele i rodzynki zalewamy na 30 min wrzątkiem , następnie kroimy drobno morele. Miód rozpuszczamy aby był płynny.
Mieszamy : chłodne ziarna orkiszu, zmielony mak, wanilię, miód (ksylitol, inulina), olejek migdałowy, posiekane orzechy, posiekane morele, rodzynki, zalewamy zagotowanym i ostudzonym mlekiem roślinnym/mlekiem ( 60 g napoju czyli ok 10 łyżek )*